
Footstep x Verimpex
Demontage & refurbishing van inkommatten
Maatwerkbedrijf* Footstep is met zijn 600 enthousiaste medewerkers een belangrijke werkgever in de Brugse regio. Het is een bedrijf dat duurzaamheid in zijn DNA heeft zitten en actief op zoek gaat naar sociaal-circulaire initiatieven. Zo loopt er momenteel een samenwerking waarbij ze voetmatten van mattenproducent Verimpex een tweede leven geven.
Bij het Brugse bedrijf Verimpex vond Footstep een partner die duurzaamheid eveneens hoog in het vaandel draagt. Zowel hun productieproces als hun slijtvaste producten zijn op-en-top duurzaam. Voor zijn Tireguard-lijn maakt Verimpex bijvoorbeeld uitsluitend gebruik van gerecycleerd rubber afkomstig van vliegtuigbanden. Nu gaan ze een stapje verder en krijgen ook de gebruikte vloermatten zelf een tweede leven, via een partnerschap met Footstep.
Elke De Baets, Commercieel verantwoordelijke van Footstep: “De gebruikte matten van Verimpex komen bij ons terecht. Afhankelijk van de staat waarin ze zich bevinden, kunnen we er twee richtingen mee uit. Als ze nog in redelijke staat zijn, refurbishen we ze. Als dat niet mogelijk is, demonteren we ze, sorteren we het aluminium en het rubber en leveren we dat terug aan Verimpex. Zo kan het bedrijf ze voor de tweede keer als grondstof gebruiken en ontstaat een gesloten keten. De productie van de nieuwe matten op basis van de gerecycleerde materialen neemt Verimpex voor zijn rekening. Bij pieken produceren wij ook nieuwe matten. Op die manier vormen wij een tweede lijn, de zogenaamde b-stroom, voor de productie van de matten. Om dit alles mogelijk te maken, is Verimpex van plan om zijn matten niet langer te verkopen, maar te verhuren. Als ze versleten zijn, kunnen de klanten ze terugbrengen en geven wij ze een nieuwe bestemming.”
Ingebakken duurzaamheid
Voor Elke De Baets is duurzaamheid geen optie, maar pure noodzaak. Elk aspect van het bedrijf is er dan ook van doordrongen. Elke De Baets: “We beperken ons energieverbruik en gaan zuinig om met grondstoffen. Daarnaast proberen wij zo lokaal mogelijk aan te kopen. De groente en het fruit dat we verwerken in onze horeca is bijvoorbeeld allemaal afkomstig van de Brugse groothandel Fast and Fresh. Binnen Footstep hebben we ook De Kruiderie, waar we kruiden en bloemen produceren voor verschillende horecazaken. Ook daar zetten we in op het lokale.
Je mag dus gerust stellen dat duurzaamheid in onze cultuur ingebakken zit”
Het goede voorbeeld
Duurzaamheid is voor Elke De Baets niet alleen de toekomst voor een sociaal bedrijf zoals Footstep, maar voor de economie tout court. “Het is een must als we onze economie rendabel willen houden,” zegt ze. “Ik merk gelukkig dat steeds meer bedrijven daarvan overtuigd raken. Er is een heuse mind switch aan de gang. Zo worden er bijvoorbeeld veel opleidingen aangeboden over circulaire economie, om de mensen en de bedrijven er vertrouwd mee te maken. Ik ben ervan overtuigd dat dit de eerstkomende jaren alleen maar zal toenemen. Ik geloof dat we naar een situatie evolueren waarin bedrijven niet anders kunnen dan de circulaire kaart te trekken. Misschien worden er in de toekomst zelfs belastingen geheven op niet-circulaire projecten. Wij zijn ons alleszins volop aan het voorbereiden op die nieuwe realiteit. Niet alleen met onze producten, maar ook intern. Als je als bedrijf circulaire projecten promoot naar je partners toe, moet je ook in je eigen bedrijfscultuur het goede voorbeeld geven. Een mooi voorbeeld is het nieuwe bedrijfsgebouw dat we plannen. Ook daar leggen we de nadruk op circulariteit.”
Vragende partij
Ondanks de mind switch die volgens Elke De Baets aan de gang is, merkt ze dat ze meestal zelf vragende partij is om projecten circulair te benaderen. “Zolang de keuze bestaat om het niet te doen, is het natuurlijk verleidelijk om je aan je bestaande productieproces te houden en verder te doen zoals je het gewoon bent. Maar je merkt wel dat innovatieve ondernemers ervoor open staan en er zelf meer aandacht aan besteden.”
Verdienmodel
Bij Footstep kadert de focus op circulair ondernemen in de bredere context van de sociale economie waarin het bedrijf actief is. Naast het sociale aspect blijft het belangrijk dat de activiteiten ook een economische meerwaarde bieden. Elke De Baets: “Ondanks die sociale insteek moeten maatwerkbedrijven, net als reguliere bedrijven, rendabel zijn. Het economische aspect blijft dus essentieel. We beperken ons dan ook tot circulaire projecten waar een verdienmodel aan gekoppeld is. We juichen het in dat opzicht toe dat de overheid steeds meer budgetten vrijmaakt om sociale economie te koppelen aan circulaire economie.”
Zakelijke pluspunten
Circulair ondernemen kan overigens, naast de troeven op sociaal en milieuvlak, ook op zakelijk vlak aantrekkelijke voordelen bieden. Elke De Baets: “Ik geef een voorbeeld. We hebben momenteel een samenwerking met het Brugse tegelbedrijf Tyles. Zij kleven de demotegels in hun toonzaal op houten platen. In het kader van de hoge houtprijzen hebben we een manier gevonden om de gebruikte houten platen een tweede leven te geven. Je merkt dat zulke economische voordelen bedrijven over de brug kunnen halen. Enkele jaren geleden was de houtprijs verwaarloosbaar, maar de nieuwe omstandigheden motiveren tot een circulaire aanpak. Als dat dan ook positieve gevolgen heeft voor de planeet, is dat voor veel bedrijven mooi meegenomen. Voeg daar nog het sociale aspect aan toe als je samenwerkt met een bedrijf als het onze, en je merkt al gauw dat heel wat bedrijven gewonnen zijn voor het verhaal.”
Je merkt dat die economische voordelen bedrijven over de brug kunnen halen.
Circulaire marketing
Footstep werkte voor zijn circulaire projecten nauw samen met Circular Hub Brugge. Elke De Baets: “We zaten maandelijks samen voor een stand van zaken. We bekeken dan welke projecten er lopen en welke er op stapel staan. Circular Hub Brugge probeerde ook actief om bedrijven die vragende partij zijn voor circulaire projecten, zoals starters, te koppelen aan bedrijven zoals het onze. Een platform als Circular Hub Brugge heeft in dat opzicht heel belangrijk werk geleverd. Veel bedrijven zijn zich nog niet bewust van de circulaire mogelijkheden die er zijn. Circular Hub Brugge verzorgde eigenlijk de marketing van het circulair ondernemen. Voor ons is dat een grote meerwaarde geweest, want we hebben als bedrijf niet de mogelijkheid om dat allemaal zelf te doen.”
“Circular Hub Brugge probeerde ook actief om bedrijven die vragende partij zijn voor circulaire projecten, zoals starters, te koppelen aan bedrijven zoals het onze. Een platform als Circular Hub Brugge heeft in dat opzicht heel belangrijk werk geleverd.”
Is je interesse gewekt? Neem contact op met Footstep voor meer informatie. Ze laten met plezier zien hoe het bedrijf te werk gaat en hoe ze hun circulaire projecten aanpakken.
*Maatwerkbedrijven, de voormalige beschutte en sociale werkplaatsen, zijn bedrijven die mensen tewerkstellen die niet in het reguliere arbeidscircuit terechtkunnen.

