Brugge smaakt naar meer: lancering nieuwe voedselstrategie
Goede, gezonde voeding is belangrijk en versterkt onze samenleving. Daarom bouwt Stad Brugge aan een duurzame en smakelijke toekomst. In 2015 pionierde de Stad met de ontwikkeling van een eigen voedselstrategie: ‘Brugge Smaakt’. Hiermee ontwikkelde het stadsbestuur een visie om initiatieven rond duurzame voeding in onze stad te stimuleren. De klemtonen lagen toen op meer plantaardig, lokaal, biologisch, seizoensgebonden en eerlijke producten, met aandacht voor dierenwelzijn en duurzame visvangst.
Uit het initiatief vloeiden verschillende succesvolle initiatieven en projecten voort zoals het Brugs Food Lab en het voedseldistributieplatform De Voedselploeg, dat voedseloverschotten inzamelt voor mensen in armoede.
Met het project Food Winners zetten vijfduizend Bruggelinge zich in om voedselverspilling thuis met 55 procent terug te dringen.
Nu kijkt Stad Brugge vooruit met ‘Brugge smaakt naar meer’. Met deze nieuwe, geactualiseerde voedselstrategie kunnen we de komende jaren verdere stappen zetten. Deze vernieuwde visie kwam tot stand door de krachten te bundelen met organisaties, burgers, overheidsdiensten en experts. ‘Brugge smaakt naar meer’ is opgebouwd uit vier elkaar versterkende pijlers: GEZOND, RESPECTVOL, LEKKER en SAMEN.
De volledige strategie kan je hier nalezen: https://www.brugge.be/klimaat-milieu-natuur/klimaat/brugge-smaakt/duurzame-voedselstrategie
De nieuwe voedselstrategie sluit perfect aan bij de principes van de circulaire economie omdat het helpt bij het minimaliseren van verspilling en het optimaal benutten van natuurlijke hulpbronnen.
Voedselproductie en consumptie hebben een aanzienlijke impact op het milieu door het gebruik van water, land, energie en het veroorzaken van broeikasgassen. Een circulaire voedselstrategie richt zich op het sluiten van kringlopen, waarbij grondstoffen zo lang mogelijk in gebruik blijven en voedselverspilling wordt geminimaliseerd.
Ook onder onze circulaire doeners vind je pioniers die zich focussen op het optimaliseren van voeding en reststromen.