ABC

ABC

Alle Bruggelingen Circulair

 

A – Autodelen

Autodelen is de nieuwe trend! Meerdere mensen gebruiken  om beurt dezelfde wagen, wat betekent: minder auto's bezitten, minder nieuwe auto's maken, en dus energie- en grondstoffenbesparing. Eén deelauto kan tot 10 privéauto's vervangen in de stad. Brugge heeft nu al bijna 100 deelauto's. Check het aanbod op autodelen.net.

B – Bewustwording

Onze toekomstige economie wordt circulair! Dit om de ecologische, economische en sociale uitdagingen aan te gaan. Bewustwording verspreiden is daarom cruciaal. Laten we streven naar een wereld waar afval niet het einde is, maar het begin van iets nieuws. Het besef dat elke aankoop, elk gebruik en elke afvalbeslissing invloed heeft op onze planeet, stimuleert een meer doordachte levensstijl. Het is een oproep om bewust te kiezen voor producten met een langere levensduur, materialen die kunnen worden gerecycled en bedrijven die streven naar duurzaamheid.

C – Circulaire economie

In 't kort: circulaire economie is een systeem waar grondstoffen, materialen, onderdelen en producten cirkels maken, zodat ze zo lang mogelijk in omloop blijven. Grondstof wordt product, afval wordt weer grondstof. Doel: de grenzen van de planeet niet overschrijden, zodat we er met z’n allen nog lang en gezond kunnen leven.

D – Delen & huren.  Delen is het nieuwe hebben!

Zoveel spullen die je maar af en toe gebruikt. Waarom niet delen? Of huren?

Deel eens een boek, een bakfiets, een boormachine of een coole outfit voor die discoparty. Kan gewoon in de bib, bij de buren of via vrienden. Maar je kan ook een deelplatform gebruiken zoals Peerby of Hoplr om te vinden wat je zoekt in je buurt.

Of huur een professionele tegelsnijder of betonmolen bij één van de vele verhuurders als je aan het verbouwen bent.

E – Ecodesign

Ecodesign zet in op een minimale milieu-impact en integreert circulaire principes in ontwerp. Slim, efficiënt gebruik van materialen met aandacht voor het volledige systeem. De ontwerper speelt een cruciale rol, aangezien 80% van de milieu-impact wordt bepaald door hun keuzes. Ecodesign is de sleutel tot een succesvolle transitie naar een circulaire economie.

F – Fietsbieb

Kinderen groeien zo snel, dat een fiets al gauw te klein is. Met een meegroeiabonnement bij de Fietsbieb ontleen en ruil je een kinderfiets voor maar € 20 per jaar. Dat is goed voor het milieu en maakt fietsen toegankelijker voor iedereen.

G – Grondstoffen

In de circulaire economie worden grondstoffen gezien als waardevolle bouwstenen die continu kunnen worden hergebruikt en gerecycleerd. Dit vermindert de behoefte aan nieuwe grondstoffen. Elektronisch afval herbergt waardevolle, zeldzame materialen. Urban mining is cruciaal om deze te recupereren en de kringloop te sluiten.

H – Hernieuwbare energie

Om onze CO2-uitstoot te verminderen, moeten we fossiele brandstoffen vervangen door duurzame energiebronnen. Doe mee met een burgercoöperatie voor windturbines of installeer zelf zonnepanelen op je dak. Ontdek meer op BruggeNaarMorgen.

I – Ik koop lokaal

Door te kiezen voor lokale ambachten en ondernemers, steunen we niet enkel de lokale economie maar zorgen we ook voor minder kilometers transport. Met de stadsgids van COSH! is COnscious SHopping zeer gemakkelijk. Laat je inspireren door tal van hippe én duurzame shopping adressen verspreid over de binnenstad. En ontdek Brugge’s inspirerende makers met de stadsgids van Handmade in Brugge.

J – Jobs = sociale tewerkstelling

Sociale economie bedrijven kunnen uitblinken in circulaire activiteiten als inzamelen, sorteren, onderhoud, reparatie, en zelfs refurbishment van spullen. Maar denk ook aan deel- en diensteneconomie, hernieuwbare energie, en meer. Groei van circulaire economie betekent extra lokale jobs. Win-win voor de planeet én de mensen!

K – Kopje Zwam

Kopje Zwam staat voor 100% circulair. Op reststromen als koffiegruis kweken ze oesterzwammen, op compost groeien ze microgroenten. Van oesterzwammen maken ze vegan burgers, bitterballen en vegan gehakt. En dat allemaal sociaal én in de stad!

L – Lineaire economie

Lineaire economie, het 'take-make-wastemodel', is het tegenovergestelde van circulaire economie. Vandaag jammergenoeg nog de norm: grondstoffen worden producten, die na gebruik eindigen op de afvalberg, met alle impact op onze planeet. Tijd om dat te veranderen!

M – Modulair

Een modulair ontwerp is eenvoudig aanpasbaar en combineerbaar met andere modules. Modulair ontwerpen maakt het makkelijk een product aan te passen aan veranderende omstandigheden, wat de levenscyclus van dat product kan verlengen. Denk aan smartphones met verwisselbare batterijen, camera's en geheugenmodules. Gebruikers kunnen specifieke functies upgraden zonder de hele telefoon te vervangen.

N – Nevenstromen

Reststromen, ook wel nevenstromen genoemd, zijn de 'afvalstromen' van een productieproces. In de circulaire economie worden ze optimaal benut. Bij Mowi bijvoorbeeld worden restjes zalm door SOBO verwerkt tot lekkere zalmkroketten, te proeven in sociaal restaurant 'Het Paradijs'! Fred's Mayo gebruikt kookwater van kikkererwten voor heerlijke vegan mayonaise.

O – Opknappen

Geef spullen een tweede leven door refurbishing! Kies voor een refurbished gsm in plaats van een nieuwe. Slim en duurzaam: je verlengt de levensduur, vermindert e-waste, en geniet toch van de nieuwste technologie. Een circulaire mindset in actie!

P – Preloved Fashion

Tweedehands shoppen is hip! En circulair! In Brugge vind je heel wat leuke tweedehands winkeltjes waar je kan gaan thrift shoppen zonder in te boeten op stijl. De Kringwinkel pop-up en Oxfam Tweedehands in de binnenstad hebben naast een uitgebreid aanbod tweedehands kleding en spullen ook een sociale missie. Zo scoor je preloved schatten aan zachte prijzen en steun je tegelijk een sociale organisatie.

Q – QR-code

Stel je voor: morgen wil je iets recyclen, maar je hebt geen idee wat erin zit. Geef grondstoffen en producten een ID, bijvoorbeeld via een QR-code gelinkt aan een database. Zo weten we precies wat erin zit en hoe het gemaakt is. Correcte productinformatie in een materialenpaspoort maakt recyclen makkelijker en zinvoller. Let's keep it traceable and recyclable!

R – Repareren

Kapot koffiezetapparaat? Rits van je jas in protest? Niet meteen weggooien! Repareer zelf of laat ze repareren. Of schuif aan bij een Brugs Repaircafé. Daar krijg je niet alleen het juiste gereedschap, maar ook expertise om je spullen weer tot leven te brengen. Fix it, don't ditch it!

S – Sorteren & recycleren

Als je een product echt niet meer kan hergebruiken, opknappen of herstellen, gooi het dan niet gewoon bij het restafval, maar breng het naar het recyclagepark.

Zo kunnen veel materialen toch nog opnieuw gerecycleerd worden tot nieuwe grondstoffen!

T – Toekomst - transitie

De transitie naar een circulaire toekomst vraagt meer dan alleen systeemveranderingen. Het vergt een fundamentele mindshift. Loslaten van het wegwerpprincipe en omarmen van hergebruik, recycling, en bewust consumeren. Verandering begint in onze gedachten en acties. Niet altijd gemakkelijk, maar samen komen we er wel!

U – Upcycling

Upcycling gebeurt wanneer oude en 'onbruikbare' materialen een magische transformatie ondergaan en iets nieuws worden, vaak nog mooier dan voorheen. Hier draait het om creativiteit, originaliteit en inspiratie, waarbij oude materialen een nieuw doel krijgen. Denk aan een versleten leren jas die een tweede leven krijgt als stijlvolle handtas. Ook heel leuk om zelf eens te proberen!

V – Voedselploeg

De Voedselploeg redt overschotten van supermarkten, verdeelt ze naar sociale organisaties en vermindert zo voedselverlies en CO2-uitstoot. Plus, het distributieplatform zorgt voor werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een dubbele impact voor een duurzamere en inclusievere samenleving!

W – Wegwerp vermijden

Ga voor duurzaam! Kies herbruikbare alternatieven en vermijd wegwerpartikelen. Door bewust te kiezen voor herbruikbare alternatieven zoals drinkflessen, herbruikbare boodschappentassen en lunchboxen, verminder je niet alleen je afval, maar draag je ook bij aan een circulaire economie. Kleine veranderingen maken een groot verschil!

X – X–weigeren

Weigeren is een krachtige stap om minder te consumeren (refuse). Zeg nee tegen wegwerpartikelen, overbodige verpakkingen, vlees, overconsumptie. Je hoeft niet meteen off the grid te gaan, veganistisch te eten of nooit meer de auto te gebruiken; af en toe iets weigeren maakt al een verschil. Kleine inspanningen tellen op: hoe meer mensen af en toe iets weigeren, hoe groter de impact.

Y – You are the future!

Stap mee in de transitie naar een circulaire toekomst! Iedereen die iets vaker deelt, hergebruikt, herstelt, of slim consumeert, bouwt mee aan een wereld die ook binnen 10, 50, 100 jaar leefbaar is. Samen maken we Brugge Circulaire Stad!

Z – Zero waste

KarmaMarkt: dé Brugse zero waste shop met vooral lokale, biologische en eerlijke producten. Doe je boodschappen in bulk met herbruikbare containers. Neem je eigen dozen of potten mee, of koop ze ter plekke en laat ze vullen met jouw favoriete producten.

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be