Circular Hub Brugge x Ecodesign Challenge 2024

Wat krijg je als je bijna 200 studenten huur- en deelmodellen laat ontwerpen?

In de Gentse Bar Bricolage werd deze droom werkelijkheid tijdens de Ecodesign Challenge. Tijdens het tweedaagse evenement bedenken jonge ontwerpers van hogescholen over heel Vlaanderen concepten die bijdragen aan een circulaire economie.

Dit jaar organiseren ze het samen met partners uit de Green Deal Huren en Delen (Stad Brugge is één van de ondertussen 105 partners en de Circular Hub Brugge mocht in de jury zitten) om het thema ‘sharing’ te exploreren: hoe zorg je ervoor dat je producten die je niet dagelijks gebruikt makkelijker deelt?

De studenten konden werken rond twee thema's de aansluiten bij hun leefwereld. De focus lag op het huren van reismaterialen óf het delen van gereedschap/feestartikelen op wijkniveau.

Hoe kunnen we infrastructuur en systemen ontwerpen om reismateriaal te huren? 

Helaas reizen we niet het hele jaar door. Veel reismaterialen (koffers, kampeermaterialen, action cams, watersportartikelen, ...) worden maar één of twee keer per jaar gebruikt. Er zijn al heel wat oplossingen om deze items te huren, maar ze worden niet altijd gebruikt. Hoe kunnen we hier infrastructuur en systemen voor ontwerpen om het gemakkelijker en gebruiksvriendelijker te maken? 

Hoe kunnen we infrastructuur en systemen ontwerpen om gereedschappen en feestartikelen te delen op wijkniveau?

Als we niet reizen, zijn we thuis. De Vlaming houdt ervan om te klussen in huis en heeft altijd wel een "projectje" lopen. Er zijn veel gereedschappen die we maar enkele keren per maand gebruiken (grasmaaiers, schroevendraaiers, ...) of zelfs maar jaarlijks (boormachines, tapijtreinigers, ...). Ook feestartikelen (extra stoelen, decoratie, kookspullen zoals een paella pan, ...) worden maar zelden gebruikt. Hoe kunnen we er voor zorgen dat deze producten makkelijk kunnen worden gedeeld op wijkniveau. 

Hogescholen van over heel Vlaanderen

Deelnemers komen uit 5 verschillende studierichtingen: Ontwerp en Productietechnologie Thomas More Mechelen, Industrieel Productontwerpen (IPO) HoWest Kortrijk, Space en Service Design Thomas More Mechelen, Product Design LUCA School of arts Genk en Honours Degree UCLL. De jongeren werken samen over de opleidingen heen om de concepten uit te werken en zo hun skills te combineren. Dit jaar had de ecodesign challenge een internationaal kantje, de groep deelnemers bestaat uit meer dan tien nationaliteiten. Vlaanderen heeft een toppositie in ecodesign die terugkomt in de vele opleidingen waardoor studenten van over de hele wereld hier skills en kennis komen vergaren.

25 straffe concepten

Op slechts twee dagen tijd werkten de studenten in kleine groepjes aan mogelijke oplossingen binnen het thema. Startend van een productcategorie gingen ze op dag 1 aan de slag om het concept volledig uit te werken. De ideeën liepen uiteen van deelsystemen voor partyboxen, BBQ's en workshopruimtes tot huurmodellen voor sportartikelen, geretourneerde reisartikelen of trekking-kits voor beginners.

Naast een focus op economische en ecologische voordelen van huur- en deeloplossingen keken de studenten naar extra toegevoegde meerwaarde op sociaal vlak. Zo werden er oplossingen bedacht die locals betrekken, sociale cohesie versterken of die generaties met elkaar verbinden. Één van de concepten combineerde het huren van reismaterialen op locatie om zo authentieke connecties te kunnen maken met de lokale bevolking. In totaal waren er 25 originele concepten.

Op dag 2 kregen de studenten een workshop pitching om hun concept te presenteren. De straffe pitches werden door een professionele jury beoordeeld. Hieronder zetelden onder andere experts van WijDelen, UGent, A.S.Adventure, Stad Brugge, Stad Gent en Dott Achilles. De jury lette onder meer op innovatie, circulariteit en teamspirit

Het winnende concept van deze editie was Grow Freely. Dit slimme subscription model richt zich op kinderen tussen de 5 en 16 jaar die verschillende sporten willen ontdekken. Geen gedoe meer met telkens nieuw materiaal kopen dat na één seizoen alweer te klein of ongebruikt is. Met ‘Grow Freely’ kunnen kinderen sportuitrusting huren die meegroeit met hun niveau en interesses.

Met dit concept pakken deze studenten van howest & UCLL ze niet alleen duurzaamheid slim aan, maar ook toegankelijkheid én gebruiksgemak. Alles klopt, van het businessmodel tot de circulaire gedachte. De studenten wonnen elk een bon van AS Adventure om reismateriaal te huren.

Hieronder zie je een selectie van de foto's. Wie de volledige reportage wil zien kan dat hier.

Lees ook

Wil je deel uitmaken van ons
netwerk rond circulair ondernemen?

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be