Elektrohelden veroveren Brugge
Brugse leerlingen werden experten circulaire economie
Duizenden afgedankte elektrotoestellen naar hergebruik en recyclage
Leerlingen uit tien scholen in regio Brugge zijn door Recupel en GoodPlanet opgeleid tot ElektroHeld. Ze leerden alles over het belang van een circulaire economie en ontdekten hoe je elektrotoestellen langer kan doen leven door herstel en hergebruik. Eens opgeleid, gingen ze op jacht naar toestellen die stof liggen te vergaren in rommelschuiven, op zolders, in kelders en kasten van familie, vrienden en schoolgenoten.
Slimmer, beter en minder
In deze periode van het jaar, van Black Friday tot kerst, loert overconsumptie vaak om de hoek. Een nieuwe telefoon in de aanbieding, elektronisch speelgoed van de Sint, een nieuw gourmetstel … We onderschatten ondertussen hoeveel elektrotoestellen we al in huis hebben. Volgens recente cijfers van Recupel zijn dat er 106 per Belgisch huishouden. Ook verrassend is hoeveel toestellen er werkloos bijliggen: wel 12 per Belgisch gezin.
In Brugge en omstreken is een hele generatie kinderen nu beter gewapend om zich niet te laten verleiden, en verstandig met elektro om te gaan. In beide afdelingen van De Geluksvogel in Sint-Michiels, De Triangel in Sint-Andries, Wonderwijs, Paalbos en OLVA Steenbrugge in Assebroek, De Mozaïek in Sint-Kruis, De Lisblomme in Lissewege en De Stapsteen in Veldegem stonden in totaal ruim 400 echte ElektroHelden op. Ze doken in de levenscyclus van elektro via een educatieve workshop door GoodPlanet, en onderzochten zelf hoe het beter kan: van ontwerp en productie over aankoop en gebruik tot afdanken.
ElektroHelden: kinderen ondernemen actie tegen de groeiende afvalberg
Na de opleiding was het tijd voor Heldendaden: allerlei opdrachten die de creativiteit, handigheid, kennis of communicatievaardigheden van de leerlingen aanspreken. Aan de rest van de school uitleggen wat urban mining is, posters ontwerpen voor aan de schoolpoort of voor op de sociale media, een hele schooldag les volgen zónder schermen … De helden slaagden met glans. Ook samenwerken met Brugse experten in circulaire economie was zeer verrijkend. Zo gingen de scholen op bezoek bij de verschillende winkels van Kringwinkel ’t rad, bij de recyclageparken van IVBO, of bij de Mind & Makerspace. Repair Café Brugge vaardigde dan weer vrijwilligers af die in de scholen kwamen demonstreren hoe je elektro veilig kan herstellen.
Dit educatief project van GoodPlanet en Recupel, ondersteund door Stad Brugge en Circular Hub Brugge, heeft als sluitstuk een heuse inzamelactie. Door het informeren van hun ouders, kennissen, buren mobiliseerden de leerlingen zoveel mogelijk Bruggelingen om kapotte en ongebruikte toestellen, kabels en LED- gloei- en andere lampen op school af te geven. Recupel en Kringwinkel ’t rad geven de 18.214 ingezamelde stuks een nieuw leven via recyclage of hergebruik. De Brugse lades en zolders zijn maar liefst 12 ton lichter nu.
Eric Dewaet, CEO van Recupel: “Door je elektrotoestel correct in te zamelen, draag je je steentje bij aan een betere planeet. We herstellen en hergebruiken wat nog kan. Kapotte toestellen geven we een tweede leven door de grondstoffen te recycleren. Zo kunnen ze worden ingezet voor nieuwe toepassingen en producten en hoeven we minder grondstoffen uit de bodem te halen in het buitenland.”
Gisteren, op 9 december, gingen Schepen Minou Esquenet, Elke Renders van Circular Hub Brugge, en medewerkers van GoodPlanet en Recupel de scholen feliciteren met het schitterende resultaat. VBS De Lisblomme verzamelde de meeste punten met 16 heldendaden en 3.498 toestellen en mag als beloning met het 5e en 6e leerjaar naar Technopolis. Ook De Geluksvogel B en Mozaïek vielen in de prijzen. De andere scholen bleven natuurlijk niet met lege handen achter. Zij kregen elk een mooi en welverdiend geschenk.
Minou Esquenet, schepen van Economie van Stad Brugge, is trots op de inzet en het enthousiasme van de Brugse ElektroHelden: “Door materialen te hergebruiken of te recycleren hoeven we minder weg te gooien. Dankzij de ElektroHelden kregen veel ongebruikte elektrotoestellen een tweede leven via hergebruik of recyclage. De volgende generatie begrijpt nu al het belang van recyclage, urban mining en de circulaire economie!"
Jo Van Cauwenberge, directeur van GoodPlanet België, ten slotte, benadrukt hoe het project ElektroHelden niet alleen beperkt blijft tot de betrokken scholen: “GoodPlanet zet zich in om de eerste stap naar duurzaamheid eenvoudig en toegankelijk te maken voor iedereen. Dankzij het project ElektroHelden leren kinderen op een positieve manier over het belang van het inzamelen van gebruikte elektr(on)ische apparatuur en worden ze vervolgens echte ambassadeurs die hun vrienden en familie aanmoedigen om deel te nemen aan hun inzamelacties.”