Footprint Inc krijgt een Circular Kickstart

Door hoogwaardig 3D-printen op maat creëert Footprint Inc nieuwe duurzame concepten. Van subtiel tot indrukwekkend, altijd circulair en eindeloos creatief. De toekomst van 3D-printing is veelbelovend. Het maakte Footprint Inc een ideale kandidaat voor de Circular Kickstart een StartersClass voor ondernemingen in de nieuwe economie.

Zo kunnen we nog meer betekenen voor bedrijven die maatwerk in beperkte oplage zoeken, met een duurzame en circulaire focus.

Aagje Rappé en Pieter Maelegheer, beiden 31 jaar, zijn de bezielers van Footprint Inc. De communicatiewetenschapper en respectievelijk burgerlijk ingenieur automatisering deelden hun geloof in de toekomst van 3D-printing en hun ambitie voor een meer circulaire wereld. “De magie van 3D-printen zit in het eindeloze hergebruik van de materialen en de creatieve mogelijkheden”, zegt Aagje. “We nemen objecten terug na gebruik en herwerken ze tot een nieuw concept. Het is een ideale aanpak voor bedrijven die maatwerk in beperkte oplage zoeken. Het verkennen van die markt bracht ons bij het idee om vooral tijdsgebonden stukken met een beperkte oplage anders te benaderen. Denk aan productactivaties, citydressing, decors, ...”

Footprint Inc zette zijn eerste stappen en trok al snel de aandacht van ondersteunende organisaties. Na een starterstraject bij VOKA en het ontvangen van de 'Innovatieve startersteun van Vlaio', is de jonge onderneming nu geselecteerd als 1 van de 20 starters voor de Circular Kickstart, een acceleratorprogramma voor start-ups en jonge starters die hun onderneming een circulaire boost willen geven.

The Circular Kickstart wil de ondernemerswereld vlot helpen omschakelen naar duurzame en circulaire businessmodellen. Ons concept voor maatwerk met een circulair karakter via 3D-printen past perfect binnen dit opzet.

Van de printer naar de culturele wereld

Het traject loopt gedurende 6 maanden en omvat hands-on begeleiding in sales, trends, marketing, logistiek en nog veel meer. Net zoals de andere geselecteerde starters krijgt Footprint Inc zijn eigen mentor. “Het is een unieke kans om op korte tijd onze kennis op tal van vlakken te verbeteren en zo onze groei te ondersteunen”, benadrukt Aagje.

Om ook complexe en indrukwekkende objecten te kunnen vormgeven, programmeerde Pieter zelf de 3D-printer. Zijn engineering maakt het mogelijk objecten te printen tot 2 op 2 op 3 meter reikwijdte. Dat is uniek in België. Daarmee liggen heel wat creatieve concepten binnen handbereik. Dat opent deuren. Zo mocht Footprint Inc al aan de slag voor Muce, het 1ste circulaire museum in Antwerpen. Ook klanten die het verhaal van het materiaal vooropzetten, vinden de weg. Zo printte Footprint Inc. al paspoppen voor Bonami en werkte het innovatieve bedrijf mee aan het werk van bloemenkunstenaar Daniel Ost. Ongetwijfeld volgen nog veel zulke mooie concepten.

Meer info

Website

LinkedIn

Podcast: Luister hier naar de podcastopname met Axudo over de visie en missie van Footprint Inc (met de nadruk op vrouwelijk ondernemerschap en duurzaam ondernemen)

Lees ook

Wil je deel uitmaken van ons
netwerk rond circulair ondernemen?

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be