Elektrohelden Brugge

GoodPlanet, Recupel en de stad Brugge slaan de handen in mekaar voor het project ‘ElektroHelden’.

ElektroHelden is een educatief traject waarin scholen de strijd aangaan met elektr(-on)isch afval. Het combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie.

Brugse scholenstrijd

Kinderen van de 3e graad lager onderwijs gaan de uitdaging aan om in twee weken tijd zoveel mogelijk oude elektrische en elektronische apparaten in te zamelen voor hergebruik en recyclage. Zo worden ze Helden die de afvalberg verkleinen.

De bedoeling is dat elke school deelneemt met één, meerdere of alle klassen van hetzelfde leerjaar van de derde graad. Bijvoorbeeld met alle klassen van het vijfde leerjaar of alle klassen van het zesde leerjaar.

Brugge is de derde stad op Belgische bodem om dit project te organiseren. In het voorjaar deden we vanuit de Circular Hub Brugge een oproep om 10 Brugse basisscholen warm te maken om deel te nemen aan het project.

Waarom?

Oude laptops, kapotte haardrogers of afgedankte chocoladefonteinen belanden te vaak op zolder of in de lade. Wist je trouwens dat er in elk huishouden gemiddeld 95 elektr(on)ische apparaten liggen? En dat er daar minstens 10 niet van gebruikt worden? Zonde toch!? Door kinderen deze opleiding te geven sensibiliseren ze hun ouders, buurtbewoners, … om hun 'oude' elektro aan de school te bezorgen tijdens brengmomenten die de school zelf bepaalt.

De 10 deelnemende scholen:

Wonderwijs Brugge, Basisschool Paalbos en Olva Steenbrugge uit Assebroek, VBS De Lisblomme uit Lissewege, Basisschool Brugge Centrum, De stapsteen uit Veldegem, Basisschool Mozaïek uit Sint-Kruis, SBS De Triangel uit Sint-Andries en SBS De Geluksvogel + afdeling B uit Sint-Michiels gingen de uitdaging aan.

Hoe werkt het?

  • Na de oproep begin dit jaar en de bekendmaking van de deelnemende scholen kregen de leerkrachten in september een lespakket met informatie over de inzameling, hergebruik, herstel en recyclage van elektrische apparaten.
  • In oktober volgde elke deelnemende klas een educatieve workshop met een coach van GoodPlanet en ondersteuning van Odette, de tablet. Een interactieve begeleide workshop leerde hen alles over grondstoffen, hergebruik en reparatie. Op die manier kunnen ze helpen bepalen of het toestel nog werkt en/of het te repareren is om terug in de winkel een tweede leven te geven.
  • De week na de herfstvakantie startte het oproepen naar toestellen. Dit met behulp van een communicatiekit zoals een poster, een persbericht, enz. Tergelijkertijd kunnen ze via een online tool 'heldendaden' verrichten. Op die manier kunnen ze extra punten verdienen. Er is ook een teller voor het aantal ingezamelde toestellen per school. Het type toestel en de aantallen bepalen de score.
  • De inzameling van het elektro gebeurt in de scholen zelf van 12 t.e.m. 22 november 2024. Ze bepalen ook zelf wanneer ze dit doen. Kapot elektro wordt in bakken verzameld voor Recupel om de grondstoffen te recupereren en nog werkend of te repareren elektro gaat in een rolkar naar de Kringwinkel.
  • Het slotmoment en de prijsuitreiking op school wordt voorzien maandag 9 december 2024. Elke deelnemende school ontvangt een prijs. De drie scholen met het hoogste aantal punten ontvangen een extra prijs waaronder een uitstap naar Technopolis voor de winnende school.

Lees ook

Wil je deel uitmaken van ons
netwerk rond circulair ondernemen?

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be