B&B Royal Swans

B&B Royal Swans

"Onze inrichting? Die bestaat volledig uit geüpcyclede spullen"

Ecologisch logeren bij B&B Royal Swans vlakbij het historisch centrum van Brugge uitbaters Griet Cappelle en Maarten Van Maele.

Griet en Maarten

Vijf kamers passeren in totaal de revue. Elk in het teken van een Brugse, historische figuur. “Onze rolstoel-toegankelijke kamer droegen we bijvoorbeeld op aan Simon Stevin. Hij legde de basis van ons decimale stelsel. Net zoals in alle andere kamers zijn alle meubels hier aan een tweede, derde of vierde leven bezig. Zo komt het lampje in de badkamer uit een Roeselaars cafeetje aan het station”, schiet Griet uit de startblokken.

Wat we niet konden gebruiken, schonken we gratis weg. 

Upcycling

 “We recupereerden zo veel mogelijk materialen. Alle authentieke elementen die we konden behouden, zoals de trap, zijn hier vandaag nog aanwezig. Wat we niet meer konden hergebruiken, schonken we weg. Zo maakten we anderen blij met de bestaande deuren, poort, oude plankenvloer, badkamer, keuken en zelfs met de oude stopcontacten.”

In de kamer Jan van Eyck botsen we op een oude deur met daarin een (replica)kunstwerk van de meester zelf: het portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw. “In die deur stak eigenlijk een glaspartij, maar die was stuk. Daarom vervingen we dat glas door een folie met daarop een print van het van Eyck-schilderij. Omdat de folie transparant is, lijkt het wel echt brandglas. Een heel leuk effect.” De rest van de kamerinrichting stemden Griet en Maarten af op de kleuren uit het schilderij.

Tweedehands & Catawiki

Tweedehands & Catawiki

Het pand waarin de B&B van Griet en Maarten is gevestigd, werd stevig onder handen genomen. De verbouwingen namen een jaar in beslag. De zoektocht naar tweedehandsstukken? Die duurde minstens even lang. “Daar komt inderdaad véél zoekwerk bij kijken”, geeft Griet toe. “Zeker omdat alles mooi bij elkaar moet passen. Al liet ik mijn creativiteit wel de vrije loop. Zo stak ik veel kasten in een nieuwe kleur, waardoor ze er plots helemaal anders uitzagen.”

“Soms bots je wel eens op een pareltje. Zo zocht ik naar enkele passende wandtapijten. Via Catawiki vond ik er eentje dat Maria van Bourgondië afbeeldt met haar valk. Dat tapijt prijkt nu boven het bed in de kamer die we naar haar vernoemden.”Griet en Maarten verzamelden erg veel stukken, zodat ze voldoende mogelijkheden hadden om de  unieke items met elkaar te matchen. Enkele tweedehandsmeubels vonden uiteindelijk geen plek in de B&B. Toch zijn ze niet verloren. “Ik verkoop die nu aan de prijs die mensen er nog voor willen geven. De opbrengst schenken we aan één van de goede doelen die de kopers zelf mogen suggereren”, vertelt Griet.

Koffiegruis voor oesterzwammen

Elke kamer beschikt over een eigen kitchenette. Die verwerkten Griet en Maarten telkens in een oude, opgewaardeerde kast. “Zo blijven de toestellen uit het zicht. Aan de binnenkant liet ik sommige kasten in hun oorspronkelijke staat. Bewust, want daarmee kan ik onze gasten aantonen dat afgedankte, oerlelijke meubels echt nog veel potentieel hebben. Vaak bestaan die uit stevige, massief houten planken. Mits een opfrisbeurt zijn dat fantastische stukken die helemaal niet thuishoren op het containerpark.”

In de kitchenette zetten de gasten zelf koffie en thee. Het koffiegruis? Dat deponeren ze in een emmer onderaan de kast. “Ook dat hergebruiken we. We leveren ons koffiegruis namelijk aan Kopje Zwam. In de kelders van de Sint-Godelieveabdij telen zij daar oesterzwammen op. Daarmee produceren ze heerlijke zwamburgers. Op de resten kweken ze zelfs microgroentjes”

Zelfs het koffiegruis gooien we niet weg. Dat schenken we aan Kopje Zwam, dat er oesterzwammen op teelt.

Biodiversiteit

B&B Royal Swans krijgt vooral koppels over de vloer. En dat uit alle uithoeken van de wereld. Iedereen ontbijt op de kamer of op een privaat terras. Romantisch in de eigen bubbel dus. “Wie dat wenst, kan ook boven op het gemeenschappelijke zonneterras ontbijten. Daar nestelen de gasten zich tussen enkele fleurige planten. Allemaal inheemse soorten, trouwens. Zo zorgen we voor meer biodiversiteit. De hommeltjes vliegen hier tijdens het ontbijt wel al eens voorbij.”

Composteren met de kippen

Het ontbijt serveren Griet en Maarten volledig op maat van hun gasten. “De gasten ontvangen op voorhand een uitgebreid lijstje van al onze lokale producten. Daarop duiden ze aan wat ze de volgende ochtend willen eten. Zo vermijden we voedseloverschotten. Blijft er toch iets liggen? Dan voederen we dat aan de kippen. Die leggen dan weer eitjes die wij bereiden voor de klanten”, zegt Maarten trots.

Energietips?

Waarop Griet en Maarten nog letten? Dat is het water- en energieverbruik van de B&B. Onder de grond zitten regenwaterputten. Op het dak prijken zonnepanelen. Alle radiatoren zijn uitgerust met een slimme thermostaat. In de armaturen steken ledlampen. In de gangen hangen bewegingsmelders. En op alle hoofdschakelaars kleefde Griet stickers die de gasten eraan herinneren om alle lichten te doven wanneer ze de kamer verlaten. “Tijdens het inchecken leggen we alles persoonlijk aan onze gasten uit. Maar we merken dat een kleine reminder, zoals zo’n sticker, wel degelijk helpt”, tipt Griet.

Sensibiliseren en doneren

“We bezorgen de mensen ook een digitaal overzicht voordat ze aankomen. Daarin roepen we hen bijvoorbeeld op om hun eigen slippers en hervulbare drinkfles mee te brengen”, vult Maarten aan. “Hebben ze geen eigen drinkfles? Dan kunnen ze er hier eentje aankopen. Met de opbrengst daarvan steunen we een liefdadigheidsproject dat water-leidingen aanlegt in Afrika. Tegelijk krimpen we zo onze eigen afvalberg in. Want een week de B&B runnen? Daarbij hebben wij maar één afvalzak en één PMD-zak nodig.”

Een beloning voor fietsers en treinreizigers

Griet en Maarten zijn niet alleen bezorgd om hun eigen ecologische voetafdruk, maar ook om die van hun gasten. Daarom stimuleren ze hen om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Zo neemt B&B Royal Swans deel aan Happy Trip en kunnen de gasten er hun fietsen tijdens hun verblijf gratis stallen. “Wanneer onze gasten met de trein naar hier komen, pikken we hen gratis op aan het station én verwennen we hen met huisgemaakte pralines”, zegt Maarten die zich ontpopte tot hobbypatissier.

Dit artikel en project werd gerealiseerd met de steun van de Provincie West-Vlaanderen binnen het reglement 'Beleef West-Vlaanderen'. https://www.westtoer.be/

Meer stories

Ben of ken jij een circulaire doener
die we hier mogen vermelden? 

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be