Design by Daaan

Design by Daaan

Unieke lampen van gerecupereerde materialen

Design by Daaan maakt unieke designlampen met gerecupereerde materialen uit vervlogen tijden: een kristallen vaas, de plafonniere van bij “de bomma” of een afgedankte deegrol. De objecten worden zorgvuldig uitgekozen en omgetoverd tot verrassende lampen met een bijzonder verhaal.

Design by Daaan is de merknaam waaronder ik lampen maak. Ik heet Daan, met twee a’s. Daaan, met drie a’s heeft net dat ietsje meer. Het a’tje van atypisch, avontuur, authentiek... van ahja! zo goed en van alles behalve gewoontjes. De derde a is creativiteit.

Design by Daaan

In zijn atelier maakt Daan lampen met gerecupereerd materiaal. Antiek en modern, hout en glas, nieuw en oud, kitsch en cool. Elk object dat hem aanspreekt kan de basis vormen voor een nieuwe lamp.

Daan heeft een voorliefde voor objecten. Hij heeft het niet zo voor nieuwe dingen... die hebben nog niet geleefd. Hij houdt van intrigerende dingen, dingen die verdwenen zijn uit onze cultuur, objecten waar een verhaal aan kleeft.

Hij speurt zijn omgeving af naar voorwerpen die hij kan gebruiken om een lamp van te maken. Dingen die vroeger al een lamp waren of huishoudelijke gebruiksvoorwerpen die verworpen zijn, een overschotje bouwmateriaal of een afgedankt meubel, een kitscherig beeldje of een seventies cocktailshaker. Alles kan.

De creativiteit komt uit het object.

Het ontwerp voor een lamp komt voort uit een selectie van objecten die hij in zijn atelier verzameld heeft. Met die objecten in het hoofd schetst en krabbelt hij ontwerpjes op blaadjes ruitjespapier.

Sedert 2023 is Design by Daaan maker Handmade in Brugge.

Meer weten? Alle info vind je op deze website.

Meer stories

Ben of ken jij een circulaire doener
die we hier mogen vermelden? 

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be