Footprint inc.

Footprint inc.

Circulair 3D-printen

Printed with the end in mind.

Echt eender wat 3D-printen en het materiaal later hergebruiken voor een nieuwe 3D-creatie? Daar legt de start-up Footprint inc. zich op toe.

Maar 3D-printing an sich kan al tellen als duurzame productiemethode. Onder meer voor prototyping, tussenstukken om een repairservice aan te bieden alsook productie in beperkte oplage.

Met de steun van VLAIO (innovatieve starterssteun), Voka en The Circular Kickstart vatte de start-up de zoektocht om het circulaire verhaal nog verder uit te bouwen.

 

Duurzaamheid als gemeenschappelijke interesse

Footprint inc.

Ondernemerskoppel Aagje Rappé en Pieter Maelegheer richtten in februari 2022 Footprint inc. op. Hun doel? Circulair 3D-printen op de kaart zetten.

Pieter is burgerlijk ingenieur en Aagje heeft een achtergrond in communicatie. Zo vullen ze elkaar perfect aan om hun droom van circulaire productie waar te maken.

En ze trekken hun duurzame mindset ver door. Niet alleen de voorwerpen die ze printen zijn een voorbeeld van hergebruik, ook hun grote 3D-printer is een tweedehandsrobot die Pieter zelf heeft omgebouwd.

Materiaal opbouwen in plaats van afbreken

3D-printen heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere technieken. De printer smelt het materiaal – korrelvormige pellets of filament – en bouwt laagje per laagje iets op.  Hierdoor kan je het materiaalgebruik beperken tot een minimum zonder het functionele uit het oog te verliezen.

Dat is anders dan een klassieke productiemethode uit hout bijvoorbeeld. Daar ga je niet opbouwen maar afbreken om tot de juiste vorm te komen en dan blijft er veel afval over. In vergelijking met de techniek spuitgieten kan je met een 3D-printer dan weer gemakkelijk complexe vormen maken. Is er een hol gedeelte nodig, dan is er bij spuitgieten extra ‘vulmateriaal’ nodig om de holte vrij te houden, ook weer extra afval.

 

Co-creatie: van prototype tot productie

Footprint inc.

Al snel werd het koppel uitgedaagd tot proof of business. Initieel was het plan om decorstukken te maken voor de evenementensector. Maar het is niet zo evident om daar voet aan wal te krijgen. Die sector steunt op ervaring en connecties, en heeft bovendien klappen gekregen tijdens de coronapandemie. Daarom zijn ze breder gaan kijken.

Het koppel focust zich daarom vooral op co-creatie bij productontwikkeling. Samen innovatieve producten ontwerpen met hun klanten, daar doen ze het voor.

De troef van Footprint inc. is steeds duurzame insteek bieden qua materiaalgebruik. Zo ontwikkelde ze een slimme boompot  in samenwerking met Greenlovers, werkten ze samen met Audi en bloemenkunstenaar Daniël Ost aan de 'car plant’, en mochten ze voor Gardeco Objects kunstwerken produceren.

Next steps

“In de toekomst gaan we nog meer onderzoek doen naar verschillende printmaterialen en hergebruikmogelijkheden. 

"Afhankelijk van het doel speelt bijvoorbeeld ook de sterkte van het materiaal een rol", vertelt Pieter. "Een meubel moet langer meegaan dan een kunstwerk.Om de circulariteit van de materialen verder uit te testen wordt samengewerkt met  onderzoekspartner Sirris. Verder is de logistieke keten nog een uitdaging. Hoe we gaan samenwerken met klanten om printstukken terug te sturen voor hergebruik, is nog een vraagstuk.”

“We willen nog meer partnerschappen aangaan en hebben de ambitie om het toonaangevende bedrijf voor circulaire 3D-printing te worden”, besluit Aagje. Omdat we zo overtuigd zijn van deze productiemethode geven we advies aan bedrijven hoe 3D-printing te integreren en optimaliseren in reeds bestaande bedrijfsprocessen.

Meer stories

Ben of ken jij een circulaire doener
die we hier mogen vermelden? 

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be