Kopje Zwam

Kopje Zwam

Circulaire stadslandbouw

Kopje Zwam staat voor 100% circulair. Op koffiegruis maken we oesterzwammen, op compost groeien we microgroenten, van oesterzwammen maken we burgers. En dat allemaal in de stad.

Kopje Zwam staat voor circulaire stadslandbouw. In ons productieproces gaat er helemaal niets verloren. We starten met koffiegruis en maken er heerlijke zwammen én microgroenten van.”

  • Van koffiegruis ...  Koffiegruis halen we bij lokale horeca en koffiebranderijen in Brugge en Leuven. Vandaar gaat het naar onze centraal gelegen productieplekken.
  • Tot zwammen ...   Koffiegruis is een uitstekende bodem om oesterzwammen op te kweken. Op 20 dagen tijd zijn de oesterzwammen helemaal volgroeid en klaar voor consumptie.
  • Zelfs microgroenten ... De zwammen zijn er, maar helemaal rond is de cirkel is nog niet. Bij de productie ontstaat ook vruchtbare compost. Daarop kweken we verschillende soorten microgroenten. Dat zijn jonge planten die we oogsten na 10 tot 21 dagen.
  • Tot ... burgers!  Ons uithangbord. Artisanaal geproduceerd op basis van oesterzwam en niets anders. Zonder toevoegingen, bindmiddel of andere additieven. 100% puur en 100% smakelijk.
  • En zelfs bitterballen ... Van oesterzwammen uit eigen kweek maken we (h)eerlijke kroketten. Het krokante korstje is gemaakt van broodresten van bakkers die hun brood drogen in de restwarmte van hun oven. Vegan, circulair en in de frituurpan gebakken, een gesmaakte hap!

Omdat we willen dat onze producten maximaal tot hun recht komen, maken we ze ook zelf klaar op jouw event of feest. 100% circulaire catering.

Kopje Zwam werkt 360°: Sociale tewerkstelling, innovatieve productie van plantaardige voeding met valorisatie van reststromen & sensibilisering via catering & educatieve open ateliers.

Kopje Zwam wil anderen inspireren om aan de slag te gaan met stadslandbouw. We bieden workshops aan voor professionals en andere geïnteresseerden.

Meer info? info@kopjezwam.be of op de website

Meer stories

Ben of ken jij een circulaire doener
die we hier mogen vermelden? 

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be