Oranje vzw

Oranje vzw

Recyclage van sterilisatiedoeken

Oranje vzw werkt samen met AZ Sint-Jan Brugge en Enadvis aan de hoogwaardige recyclage van sterilisatiedoeken.

Binnen het project 'afval in ziekenhuizen' van Vlaanderen Circulair sloegen Enadvis en de mensen van Oranje Vzw de handen in elkaar om de sterilisatiedoeken van het AZ Sint-Jan Brugge te recycleren.

Hoe gaat het in zijn werk?

Gebruikte sterilisatiedoeken vanuit het operatiekwartier van AZ Sint-Jan in Brugge komen terecht bij onze dagbesteding. Deze doeken bevatten nog stickers die niet mee kunnen gerecycleerd worden.


Dagbesteding doorloopt drie stappen om de doeken verder te verwerken:

  • Ontstickeren: de stickers die zich nog op de doeken bevinden worden eraf gehaald.
  • Plooien: dit gebeurt volgens een vast stramien.
  • Persen: de geplooide doeken worden samengedrukt door middel van een pers om minimale plaats in te nemen.
  • De doeken gaan naar een verwerkingsbedrijf in Harelbeke waar Enadvis mee samenwerkt. Ze worden daar gesmolten tot plastic korrels. Deze korrels worden nadien verwerkt tot bijvoorbeeld een nieuw auto dashboard.

Bij AZ Brugge St-Jan in Brugge gaan de gebruikte sterilisatiedoeken waarin operatiesets zijn ingepakt niet langer naar de verbrandingsoven. In Oranje vzw halen mensen met een beperking de labels en stickers van de doeken, zodat het polypropeen (PP) kan gerecycleerd worden.

“Onze mensen verwijderen alle stickers en labels”, legt Nele Mens, Onderzoek, ontwikkeling en ondersteuning bij Oranje vzw, uit. “Dan plooien we de doeken en maken er balen van, klaar om naar het recyclagecentrum te vertrekken. Het is een grote afvalberg minder.

Sociale economie als hub voor afvalstromen

Het initiatief komt van Ann Van Den Bosch, doctor in de scheikunde en zaakvoerder van EnAdviS dat milieuprojecten op touw zet. “Ziekenhuizen hebben veel kleine maar waardevolle afvalstromen. De kunst is om die stromen aan de bron te sorteren en te kanaliseren naar hubs,” legt ze uit. Zo fungeert Oranje vzw in dit geval als hub waar die stromen samenkomen. Voor de mensen met een beperking betekent dit werk bovendien een zinvolle dagbesteding. Nele Mens: “Het gaat om arbeidsintensieve, repetitieve taken die perfect aansluiten bij de mogelijkheden van onze medewerkers. Bovendien zijn ze fier op hun werk. Ze werken immers voor het ziekenhuis.”

Nieuwe toepassingen

De doeken worden uiteindelijk verwerkt tot korreltjes polypropeen, dat in nieuwe spuitgiettoepassingen gebruikt wordt. Ann Van Den Bosch: “Dat materiaal wordt gewoon vermarkt, en dat blijkt geen probleem. De 35 ton die we al in 2021 ingezameld en verwerkt hebben, was meteen verkocht. Het gerecycleerde PP kan in heel veel dingen gebruikt worden, in bloempotten bijvoorbeeld.” EnAdviS rolde het project intussen verder uit naar een 20-tal andere ziekenhuizen en sociale-economieprojecten in gans België. Bijkomende volgen op korte termijn. “We zijn ervan overtuigd dat de inzet van de sociale economie een grote bijdrage levert tot het realiseren van de ecologische doelstellingen op vlak van recyclage. Daarom willen we op termijn ook andere verpakkingsmaterialen op gelijkaardige wijze recycleren,” besluit Ann Van Den Bosch.

Wie is EnAdviS?

EnAdviS bv bouwt met succes aan het opzetten van lokale waardeketens van gebruikte materialen afkomstig uit ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven.

Hierbij ligt de focus in een eerste stap op de complexe logistieke processen van ophaling, opslag en homogenisering. Na verdere bewerking worden de  hoogwaardige, herwonnen grondstoffen opnieuw verhandeld.   

 EnAdviS heeft in samenwerking met Vlaamse ziekenhuizen en Dagbestedingscentra, door Vlaanderen Circulair goedgekeurde projecten gerealiseerd:

✓ Afval in ziekenhuizen, een zorg met zorg
✓ ReCiReK
✓ …

en bouwt hieraan langzaam maar zeker en steen-voor-steen verder. 

Meer stories

Ben of ken jij een circulaire doener
die we hier mogen vermelden? 

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be