purpose.

purpose.

sustainable bags & accessories

purpose. sustainable bags & accessories zijn unieke handtassen gemaakt uit restleer door Marlies Parmentier.

Voor het maken van iedere purpose. vertrek ik vanuit het leer om te bepalen welk model er bij past. Ieder type leer is anders en past niet persé bij iedere uitwerking of patroon. Het leer beslist dus. Ik werk bewust voornamelijk op bestelling. Zo beperk ik het risico op voorraad die ‘blijft liggen’. Je kiest niet enkel jouw favoriete model, maar ook het kleur en het leer, het type sluiting, de voering, of je extra zakjes wil en de stijl en de uitvoering van de riem. Zo ontstaat keer op keer een unieke handtas in een unieke uitvoering! 

Ik heb daarnaast wel een beperkte voorraad die je in de winkel kan kopen of via de webshop. Bij deze producten doe ik ‘mijn goesting’ of probeer ik nieuwe variaties uit op een bepaald model.  

purpose.

Ik ben met purpose. gestart toen ik een opleiding tot schoenhersteller volgde. Door deze opleiding kwam ik in contact met leer én kwam ik al snel tot de verontrustende constatatie dat heel veel leer wordt weggegooid. Het is een duurzaam materiaal in die zin dat het heel lang meegaat als je er goed voor zorgt. Alhoewel de lederindustrie over het algemeen niet erg transparant is is een groot deel van het leer dat in Europa wordt verhandeld een restproduct van de vleesindustrie. Het leer waar ik mee werk koop ik op bij lederhandels die zelf ook een productielijn hebben, in België en Nederland, bij particulieren, gepensioneerde schoenmakers, etc. Het zijn ofwel snijresten, afgekeurde stukken of gewoon ‘oud’ leer.

Met enkele van deze overschotten begon ik in 2018 te experimenten en voor ik het goed en wel besefte maakte ik - eenvoudige weliswaar - tassen.

Na de opleiding schoenhersteller volgde ik nog de opleiding maroquinerie bij Syntra. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de opleiding niet uitdeed. Te ongeduldig. Eens ik bepaalde basistechnieken onder de knie had was ik niet meer te stoppen. Oefening baart kunst zeg maar. 

purpose.

Sinds 2 jaar ben ik fulltime met purpose. bezig. Ik verhuisde in maart van dit jaar van Torhout naar mijn nieuwe stek in de Langestraat in Brugge, Shop with purpose.

De winkel omvat niet alleen het lederatelier van purpose. waar alle handtassen worden gemaakt maar je kan er ook terecht voor herstellingen van lederen handtassen. Daarbovenop is er een workshopruimte waar ikzelf en andere makers allerlei workshops geven. In de winkel shop je de handtassen van purpose. én handgemaakte producten van andere Oost- en West-Vlaamse makers. 

  • Erkend ambachtsvrouw sinds 2022
  • Handmade in Brugge sinds 2020 

Shop with purpose, Langestraat 53, Brugge

www.purposeaccessories.be

Meer stories

Ben of ken jij een circulaire doener
die we hier mogen vermelden? 

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be