SEAt SHELL

SEAt SHELL

Circulaire ligbank aan zee

De SEAt SHELL - een circulaire ligbank aan zee - werd gemaakt door de Brugse Marieke De Backer als eindwerk voor haar opleiding Meubelontwerp.  

SEAt SHELL

Mossel- en oesterschelpen, reststroom uit visrestaurants, worden verwerkt tot een ligbank op het strand volgens circulaire principes.

Dit zitmeubel wil de gebruikers doen stilstaan bij het afvalprobleem en onze consumptiemaatschappij.

SEAt SHELL

De SEAt SHELL is een efemeer ontwerp want de bank is gemaakt voor één zomerseizoen.

De zoute lucht, de wind en de regen werken in op het meubel. Door de erosie vergaat de bank tot zand. Na verloop van tijd laat de bank geen sporen meer na. De golvende vormen van de zitbank gaan volledig op in de omgeving van strand en duinen. Het materiaal komt van de zee en keert aan het einde van de zomer terug naar de zee. 

Het afval van visrestaurants, In het bijzonder mosselschelpen, belanden in het restafval. Nochtans is een tweede leven mogelijk door de schelpen opnieuw te gebruiken voor andere doelen. Na vele tests is Marieke erin geslaagd een constructiemateriaal te bekomen dat er uit ziet als fijn terrazzo.

Ik ontwerp vanuit de eigenschappen van het materiaal. Hieruit volgen de functie en de vorm (Material Driven Design). 

Om de SEAt SHELL aan de kust te kunnen zetten is een samenwerking nodig van kustgemeentes, visrestaurants en maatwerkbedrijven en het zou dus fantastisch zijn om de SEAt SHELL binnenkort ook aan de Belgische kust te zien staan.  

In oktober 2023 won Marieke de Ecodesign Award voor studenten in de categorie ‘Inspiring Design’ uitgereikt door Design Museum Gent. Deze prijs wordt uitgereikt aan een inspirerend ontwerp dat een duurzame, circulaire en/of regeneratieve oplossing biedt aan een uitdaging van vandaag of morgen. Het ontwerp vertrekt vanuit een visionair concept en springt in het oog omwille van experimenteel materiaalgebruik, vernieuwende techniek en prikkelende vorm. 

@designmariekedebacker 

Meer stories

Ben of ken jij een circulaire doener
die we hier mogen vermelden? 

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be