Koffiegruis van Stad Brugge krijgt tweede leven

Bij Stad Brugge belandt er jaarlijks heel veel koffiegruis in de vuilnisbak. Er zijn echter mogelijkheden om het gebruikte koffiegruis een tweede leven te geven.

Het circulaire landbouwproject Kopje Zwam is een Brugse firma die oesterzwammen kweekt op basis van koffiegruis. Kopje Zwam haalt vandaag al koffiegruis op in Brugse horecazaken. De organisatie werkt hiervoor samen met welzijnsvereniging Ons Huis, Oranje vzw en Viro vzw. Op het koffiegruis kweken ze zwammen en microgroenten. De oesterzwammen groeien op een substraat van koffiegruis en koffieschillen, shiitake op een substraat van bierbostel en koffieschillen. Na de oogst wordt het doorschimmelde substraat gecomposteerd, waarna er op de verkregen compost microgroenten worden geteeld.

In april 2022 startte Stad Brugge in het Stadhuis een proefproject op met Kopje Zwam. Het gebruikte koffiegruis van Stad Brugge zou 'volgens de regels van de kunst' verzameld worden in aangeleverde recipiënten. Medewerkers van Kopje Zwam leren hoe het koffiegruis op een juiste manier verzameld kan worden, zodat het koffiegruis van voldoende kwaliteit blijft om oesterzwammen op te kweken.

Stad Brugge start voor dit project met het koffiegruis uit het stadhuis en later volgt het Huis van de Bruggeling. Binnen de organisatie staan in totaal 11 grote koffie automaten verspreid over 7 locaties, waarvan 5 in het Huis van de Bruggeling. Daarnaast zijn er ook nog de vele senseo en gewone koffie apparaten. 

Het project is een mooi voorbeeld van circulaire economie. Afval wordt omgezet in nieuwe grondstoffen. Het past ook perfect in de duurzame voedselstrategie (Bruggesmaakt) van Stad Brugge. Brugge is een eetbare stad, met aandacht voor lokale (biologische) productie waar niets verloren gaat. 

Lees ook

Wil je deel uitmaken van ons
netwerk rond circulair ondernemen?

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be