Kringwinkel 't rad opent unieke belevingswinkel in Seafront Zeebrugge

Kringwinkel 't rad opent op vrijdag 1 december 2023 een nieuwe winkel op de maritieme Seafrontsite in Zeebrugge (oude vismijn).

De winkel is met zijn 1.200 m² driemaal groter dan het huidige winkelpand in Knokke-Heist en zal volop inzetten op beleving. Van repaircafés en upcycling workshops tot innovatieve pop-up initiatieven en lezingen. Iedereen die wil inspireren en experimenteren rond duurzaamheid en circulariteit zal er zijn gading vinden.

Van Knokke-Heist naar Zeebrugge

De opening van de winkel in Zeebrugge betekent meteen de sluiting van het pand in Knokke-Heist. Niettemin blijft de band met Knokke-Heist behouden.

Commercieel manager van Kringwinkel 't rad Frederick De Paepe: "Samen met het bestuur van Knokke-Heist zochten we geruime tijd naar een alternatieve locatie voor ons verouderde winkelpand. De beschikbare panden, met ruime parkeermogelijkheden die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer bleken echter schaars. Dat we nu onze intrek nemen in een buurgemeente betekent echter niet dat we niet zullen blijven samenwerken. We blijven er herbruikbare spullen inzamelen en blijven op zoek naar commerciële opportuniteiten."

Winkelverantwoordeliike Shane Savels: "De 20 personeelsleden — van wie heel wat woonachtig in Knokke-Heist — blijven aan boord en ook onze huidige klanten zullen vlot hun weg vinden naar onze nieuwe winkel die slechts 3,5 kilometer verder gelegen is."

Kringwinkel 't rad

Welkom op de Seafrontsite

Op de Seafrontsite wordt Kringwinkel 't rad hartelijk ontvangen door sitebeheerder Creavast.

Aaron Vanneste: "Tweedehands wordt mainstream. Daarom trokken we Kringwinkel aan als nieuwste Seafront resident. lk nodig iedereen uit om een bezoekje te brengen aan deze gloednieuwe tweedehands hotspot waar circulaire economie centraal staat."

Seafrontmanager Sofie Pieters vult aan: "Met de komst van Kringwinkel krijgt de Oude Vismijn, waar vroeger het maritiem themapark was gevestigd, zo verder een nieuwe invulling nadat eerder de boulderzaal en port bleu zich definitief op de site vestigden. En omdat we zelf ook geloven in hergebruik schonken we alvast de camionette van het Seafront-museum bij wijze van welkomstgeschenk."

Kringwinkel als sociale en circulaire partner

Onder leiding van algemeen directeur Laure Vanhulle streeft Kringwinkel 't rad al jaren naar sociale tewerkstelling en maximaal lokaal hergebruik van alle afgedankte goederen in de Brugse regio. De spullen die in de zeven Kringwinkels worden aangeboden hebben een verhaal, net als iedereen die er tewerkgesteld is. De inkomsten uit de verkoop worden rechtreeks aangewend om 220 mensen die weinig of geen kansen hebben op de gewone arbeidsmarkt een passende job te geven. De verhuis naar Seafront betekent bijkomende kansen voor drie extra medewerkers die naar aanleiding van de opening van de nieuwe winkel werden aangeworven.

Ook Stad Brugge trekt voluit de kaart van het duurzaam ondernemen en de verdere transitie naar een circulaire economie.

Schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys: "Stad Brugge ondertekende begin dit jaar de 'Circular City Declaration' en mag zich daardoor een circulaire stad noemen. Met de ondertekening engageerde Stad Brugge zich om de circulaire economie te blijven organiseren en te stimuleren in samenwerking met de lokale stakeholders waar Kringwinkel 't rad er een van is. Door circulaire ondernemers en sociale ondernemers te verbinden, willen we sociale impact creëren en nieuwe jobs in de sociale economie realiseren."

Burgemeester Dirk De fauw: "Als stadsbestuur vinden we het belangrijk om ook tweedehandswinkels in onze deelgemeenten te hebben. Het zorgt ervoor dat mensen bewuster gaan nadenken over hun koopgedrag en niet zomaar nog bruikbare goederen zullen weggooien. Dit komt zowel mens als milieu ten goede en dat kunnen we als Stad alleen maar toejuichen. De nieuwe Kringwinkel vormt alvast een grote meerwaarde voor Zeebrugge en omstreken."

Over Kringwinkel 't rad:

Kringwinkel 't rad is een maatwerkbedriif met logistiek centrum in Oostkamp en 7 tweedehandswinkels in Beernem, Zeebrugge, Blankenberge, Zedelgem, Sint-Andries, Sint-Kruis en Bliizaak.

Onze missie: mensen en spullen meer waard maken met respect voor het milieu.

  • Sociale tewerkstelling: Onze producten hebben een verhaal, onze mensen ook. Kringwinkel 't rad biedt een job, een opleiding en een toekomstperspectief aan meer dan 250 medewerkers die, om uiteenlopende redenen, weinig of geen kansen krijgen op de gewone arbeidsmarkt.
  • Aandacht voor het klimaat dankzij lokaal hergebruik. Kringwinkel zamelt herbruikbare goederen in en verkoopt ze weer. Hierdoor komen ze niet op de afvalberg terecht.

Lees ook

Wil je deel uitmaken van ons
netwerk rond circulair ondernemen?

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be