Materialenbank Roeselare

Materialenbank Roeselare

Een circulaire bouwmarkt, waar bouwmaterialen een nieuw leven krijgen.

Wat als oude planken, lampen of tegels niet zomaar afval zijn, maar grondstoffen voor iets nieuws? Die gedachte vormt de basis van de Materialenbank Roeselare. In een voormalige loods in de Spanjestraat geven initiatiefnemers Sybil Le Roy en Stijn Neyrinck gebruikte bouwmaterialen een tweede kans – én bouwen zo mee aan een circulaire toekomst.

Weggooien is verleden tijd. Hergebruik is de toekomst.

Stijn, schrijnwerker, en Sybil, architecte, zagen het jarenlang op hun werven: perfect bruikbare materialen die in containers verdwenen.

Toen projectontwikkelaar CAAAP tijdelijk ruimte ter beschikking stelde in afwachting van een nieuw stadsproject, grepen ze hun kans. De loods waar ooit een skatepark zat, werd opgeruimd, wind- en waterdicht gemaakt, en omgevormd tot een de Materialenbank (MAB).

We haalden soms spullen terug uit de container om zelf te gebruiken. Waarom dan geen plek creëren waar dat de norm is?

In een sector waar massa’s bruikbare materialen vaak na één gebruik verdwijnen in de container, biedt de Materialenbank een duurzaam alternatief. Oude houten balken, binnendeuren, verlichting, sanitair, tegels en andere bouwmaterialen krijgen hier een tweede leven. Ze zijn afkomstig uit sloop- of renovatieprojecten of uit restpartijen van bedrijven. Wat nog waarde heeft, hoeft niet verloren te gaan.

Van houten planken tot badkamermeubilair en lampen – je vindt hier alles voor wie wil duurzaam (ver)bouwen.

 

Foto

Circulaire bouwmarkt en creatieve broedplaats

Vandaag halen ze actief materialen uit gebouwen die gestript worden voor sloop of renovatie. Ook bedrijven met overstock kunnen hun materialen aanbieden. Wel belangrijk, de MAB is geen containerpark. Enkel materialen die geschikt zijn voor hergebruik worden na beoordeling aanvaard en aangeboden.

Maar de Materialenbank is meer dan een opslagplek – het is een broedplaats voor doeners, denkers en bouwers. MAB wil inspireren en verbinden. In en rond de loods worden educatieve en creatieve activiteiten georganiseerd van workshops rond hergebruik tot evenementen met circulariteit als rode draad.

Stap voor stap willen we hier een plek maken waar hergebruik leeft, waar circulaire ideeën groeien en waar mensen samen bouwen aan een duurzamere toekomst

Wil je een bezoekje brengen? 

De Materialenbank is open op woe, do, vrij & zat. van 13u tot 18u.

Neem gerust ook een kijkje op de instagrampagina om op de hoogte te blijven en ontdek unieke stukken.

https://www.m-a-b.be/

https://www.instagram.com/materialenbank/

Meer stories

Ben of ken jij een circulaire doener
die we hier mogen vermelden? 

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be