Billie cup

Billie cup

Take away zonder schuldgevoel

Zeg vaarwel tegen miljoenen wegwerpbekers

Billie Cup is opgericht door twee milieu-activisten die dromen van een propere planeet. Vanessa en Ineke ontdekten de herbruikbare beker aan 1 euro waarborg op de eerste afvalvrije festivals. Wat als we ook zo’n systeem hadden voor alle dagelijkse take away? Ze ontwierpen een prachtige cup en noemden hem Billie. Klein maar dapper genoeg om alle wegwerpbekers te vervangen!

Billie cup

Want onderweg kies jij gewoon voor een Billie Cup: een herbruikbare beker die je uitleent aan 1 euro waarborg!

Is je drankje op? Breng de beker dan gewoon terug naar één van Billie’s Best Friends in of buiten Brugge  (onder meer ook in Gent, Antwerpen, Brussel, Oostende en Mechelen).  Zo gemakkelijk kan het zijn om afvalvrij te gaan!

Easy peasy. Bestel en betaal 1 euro waarborg voor je Billie. Geniet van je take-away drankje. Breng je beker binnen en krijg 1 euro terug.

Billie Cup pioniers

Er zijn acht zaken die het nieuwe afvalvrije systeem voor Brugge op gang trekken:

Ook de Vives Hogeschool gebruikt de Billie Cups al een tijdje.

Zelf een horeca-zaak of grote organisatie ? Doe mee !

Miljoenen wegwerpbekers per dag. Ze worden niet gerecycleerd.

Een paar cijfers. In Nederland worden elke ochtend 5,5 miljoen koffiebekers weggegooid. In Frankrijk gaat het om 3 miljard cups per jaar. In de US: 158 miljoen per dag. In Duitsland: 320.000 per uur. We zitten momenteel wereldwijd aan een half biljoen wegwerpbekers per jaar. Zie je die berg al voor je? De populariteit van take away lijkt niet te stoppen. Maar de afvalberg krijgen we wel gemakkelijk klein met een simpele oplossing: een systeem van herbruikbare bekers. Komaan, Billie!

Bescherm de bomen. We hoeven ze niet om te hakken om bekers te maken.

Vier miljard bomen. Dat is het aantal bomen dat we elk jaar wereldwijd kappen voor de papier- en kartonindustrie. Dat is 35 procent van alle bossen die we neerhalen. Hout mag dan wel een hernieuwbare grondstof zijn, onze bomen kunnen amper volgen. En met alle CO2 die vandaag in de lucht zit, kunnen we elke boom als ‘mini-luchtzuiveringsstation’ hard gebruiken. (Psst, en dan hebben we het nog niet eens over alle water, energie en transport die nodig zijn voor wegwerpbekers.)

Weg met wegwerp. Hergebruik is the way to go.

Je denkt dat kartonnen wegwerpbekertjes onschuldig zijn? Tja. Ze doen de laatste jaren ook echt hun best om er zo ecologisch mogelijk uit te zien, alle groene blaadjes en boompjes nog aan toe. Sommige zijn wel recycleerbaar of composteerbaar. So what’s the big deal? Think again. Om warme dranken of sapjes aan te kunnen, zit er een plastic coating in de bekers. Zelfs al is dat laagje in bio-plastic of composteerbare folie, het is te complex en te duur voor steden om dat te recycleren. Gevolg: ze belanden zowat allemaal in de verbrandingsoven. Meer dan 99 procent van de wegwerpbekers worden niét gerecycleerd. Auw.

Bring it back. Statiegeld werkt tegen zwerfvuil.

Zo’n 40 procent van ons zwerfvuil bestaat uit eenmalige drankverpakkingen. Dat zijn plastic flesjes, blikjes en wegwerpbekers. Er gaan miljoenen euro’s belastinggeld verloren aan de opkuis van zwerfvuil. Bovendien breekt het plastic in de bekers af tot microplastics die onze rivieren, zeeën én grondwater vervuilen. De oplossing tegen zwerfvuil? Statiegeld! Verschillende Europese landen bewijzen dat het werkt, met 90 procent minder drankverpakkingen in het zwerfvuil. De 1 euro waarborg voor Billie Cup is een vorm van statiegeld. Hoera! Wat je terugbrengt, wordt geen plastic soep!

Be part of the solution. We've made it so easy

We snappen het wel, je hebt het al druk genoeg en wegwerpverpakkingen zijn zo gemakkelijk. De cups vliegen de deur uit en jij kan alleen maar hopen dat je klanten ze niet achterlaten in een park of naast een uitpuilende publieke vuilnisbak zetten. We hebben onze oplossing daarom zo simpel, goedkoop en laagdrempelig mogelijk gemaakt. Kies voor Billie Cup en we garanderen je: die beslissing zal je gelukkiger maken. Onderzoek toont aan dat bedrijven die zich inzetten voor het milieu, ook hogere omzetten halen. Dus, waar wacht je nog op?

De toekomst is circulair. Welkom in onze kring!

De afvalbergen worden elk jaar groter, de verbrandingsovens draaien op volle toeren. Onze grondstoffen raken uitgeput, onze arme planeet oververhit. We moeten met zijn allen meer circulair denken én doen, met producten die we zo lang mogelijk gebruiken en materialen die we niet verloren laten gaan. Onze Billie Cups zijn sterk genoeg om jarenlang mee te draaien in ons circulair systeem. Op het einde van hun lang leven worden ze teruggenomen en gerecycleerd.

Waarom plastic ?

Onze bekers bestaan ​​uit 100% recycleerbare polypropyleen (PP). Dit is om drie redenen de meest duurzame keuze:

  • Levensduur: PP is enorm sterk. Onze bekers kunnen meer dan 500 keer gebruikt worden. Ze kunnen dus heel lang in ons waarborgsysteem blijven meedraaien.
  • Milieubalans: In vergelijking met andere materialen presteert PP het best als het gaat om energieverbruik bij de productie en recycleerbaarheid. Na 5 keer hergebruik is er al een milieuwinst.
  • Comfort: Billie Cups kunnen alle soorten vaatwassers en warme dranken aan. Robuust, smaakneutraal en toch elegant.

Wij doen voortdurend onderzoek naar alternatieve materialen. Het is wettelijk nog steeds niet toegelaten om onze cups uit gerecycleerd PP te maken. Bioplastics die geschikt zijn voor cups in een waarborgsysteem, zijn momenteel geen optie omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn en de recyclage nog niet op punt staat. Zodra we een materiaal vinden met een betere milieuscore dan PP, stappen we daar op over.

Billie Cup & Ecocup

Ecocup is onze partner-in-cups en de organisatie die ervoor zorgt dat er op evenementen afvalvrij gedronken wordt. Van grote festivals en sportmanifestaties tot kleinere studentenfeesten en kerstmarkten, we kunnen het allemaal. Wijn, frisdrank of bier, uit de bekers van Ecocup drink je altijd met plezier.

Billie Cup : deel van de Re-uz familie

Re-Uz is het Europees project waartoe Billie Cup en Ecocup behoren. Het gaat om volledig aanbod van herbruikbare oplossingen voor dagelijkse gebruik en events, zowel simpele systemen als high tech innovaties. Alle cups en bowls worden ontworpen en geproduceerd in Frankrijk. Het netwerk is actief in meer dan 10 Europese landen. Ons motto: Less is now!

Meer stories

Ben of ken jij een circulaire doener
die we hier mogen vermelden? 

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be