Repair Café Brugge

Repair Café Brugge

Weggooien? Mooi niet!

Wat doe je met een toestel met kapotte stekker? Met een broodrooster die hapert? Of met een jas met een rits die niet meer sluit? Weggooien? Mooi niet! Kom naar het Repair Café en geef je spullen een tweede leven. Je vindt er het nodige materiaal én deskundige hulp om je kapotte spullen - in de mate van het mogelijke - te fiksen. Kledij, elektrische apparaten, computers, speelgoed, fietsen ... breng het mee voor een herstelbeurt in een gezellige, ontspannen sfeer.

Repair Café Brugge

Een Repair Café is een ontmoetingsplaats voor burgers die vastbesloten zijn hun spullen niet weg te gooien zonder te proberen ze te repareren!

Een Repair Café ben jij, wij zijn het, die de tijd vinden om samen in een werkplaats te repareren.

Repair Café Brugge heeft momenteel geen vast locatie. Er vindt in de regio Brugge om de paar weken en op verschillende locaties een Repair Café plaats.

De Repair Café’s worden gecoördineerd door Avansa regio Brugge. Check de website of de facebook-pagina om te zien wanneer de eerstvolgende Repair Café’s doorgaan. Kom gerust langs. Onze vrijwillige herstellers doen hun best om je toestel, fiets… te herstellen!

Waarom een Repair Café?

In België gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Zeker jongere generaties weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel. Dat is een bedreiging voor een duurzame toekomst en voor de circulaire economie, waarin grondstoffen telkens opnieuw kunnen worden gebruikt.

Daarom is er het Repair Café! Mensen met reparatiekennis krijgen de waardering die zij verdienen. Waardevolle praktische vaardigheden worden overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij.

In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Repair Café-vrijwilligers gaan ook langs op scholen om daar reparatielessen te verzorgen. Op deze beide manieren draagt het Repair Café bij aan een mentaliteitsverandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.

Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!

Meer stories

Ben of ken jij een circulaire doener
die we hier mogen vermelden? 

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be